page contents

Krstičević i Medved traže odgovornost za ambasadora u BiH zbog prisustva na proslavi u Banjaluci

Avatar novinar | Januar 10, 2019


Ministri odbrane i branitelja, Damir Krstičević i Toma Medved, osudili su danas prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekija na Svečanoj akademiji koja je održana u Banjaluci povodom obilježavanja, kako su naveli, neustavnog dana Republike Srpske.

Krstičević i Medved smatraju da ambasadoru nije bilo mjesto na svečanosti na kojoj je, kako kažu, odlikovan „ratni zločinac pravosnažno osuđen u Hrvatskoj“.

„Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravosnažno osuđen za teški ratni zločin“, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice vlade.

Krstičević je, prenijela je Hina, rekao da je prisustvo hrvatskog ambasadora na tom događaju u Banjaluci „sramota“ te da, kako je kazao, on tako nešto „nikada ne bi uradio“.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan Slavko Lisica, koji je, navodi Hina, u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina na području Dalmacije.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama ambasadoru Del Vekiju odlučiti resorno ministastvo.

„Koliko sam upoznat, ministarstvo spoljnih poslova nije imalo informacija o njegovom prisustvu u Banjaluci i zatražilo je hitno izjašnjavanje nadležnih o postupku ambasadora“, rekao je Medved.

On, međutim, prenosi Hina, nije hteo da komentariše prisustvo Čovića na istom događaju na kojem je predstavljen i pozdravljen kao izaslanik hrvatskog naroda.

„Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim da komentarišem“, naveo je Medved, prenosi Tanjug.

(Agencije)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor