page contents

Majke Srebrenice u Tuzli: Ove godine jedna od najmanjih dženaza (VIDEO)

Avatar admin | April 11, 2017


U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, danas su predstavnice Udruženja “Žene Srebrenice” kao i svakog 11. u mjesecu organizirale u Tuzli mirno protestno okupljanje.

Poručile su da je genocid u Srebrenici crna mrlja na obrazu Evrope, koju nikad neće moći očistiti, prenosi Fena.

Mnoge porodice nisu došle do svojih najdražih. Ove godine će biti jedna od najmanjih dženaza, do sada je identificirano 35 osoba, kazala je predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić te pozvala porodice čiji su članovi identificirani, a koje traže još posmrtnih ostataka, da potvrde i ukopaju ono što je pronađeno.

Kolona tužnih majki, sestara, kćerki i sugrađana nosila je poruke koje sjećaju na taj stravičan zločin, podsjetivši i da se 11. jula navršava 22 godine od genocida.

Nezadovoljne su sporim procesuiranjem osumnjičenih kao i sporim pronalaskom posmrtnih ostataka ubijenih.

– Nismo zadovoljni radom tužilaštava, sudova. Kazne koje daju su blage. Izgleda da porodice neće doći do pravde – ocijenila je Ćatić te dodala da su gotovo izjednačene kazne za saobraćajne nesreće i ratne zločine.

Rečeno je da će na čelu Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici ostati bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a pripreme za obilježavanje počinju krajem ove sedmice.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor