page contents

Mali tuzlanski genijalci bez papira i olovke saberu 100 brojeva za 50 sekundi

Avatar novinar | Oktobar 25, 2018


Na ovakav način, bez papira, olovke ili digitrona, djeca od četiri do 12 godina dodatno unapređuju svoje intelektualne potencijale, što ih izdvaja od njihovih vršnjaka koji ne posežu za ovakvom vrstom treninga mozga.

Ne postoji osoba koja u predškolskom ili školskom razdoblju nije koristila abakus, drevnu preteču računara, poznatiju kao računaljka. Ali, pitanje je koliko nas je upravo uspjelo savladati rad na ovom, najčešće drvenom predmetu s kuglicama. To su uspjeli upravo polaznici škole mentalne aritmetike u Tuzli koja djecu uči brzom mentalnom računanju koje izgleda skoro nevjerovatno.

Najzahtjevniji zadaci završeni za nekoliko sekundi

Najprostije rečeno, u svojim malenim glavicama mališani zamišljaju abakus te pokretom ruku vrše računanje, a u svega nekoliko sekundi uspijevaju izračunati najzahtjevnije matematičke zadatke.

“Djeca za vrlo kratko vrijeme mogu da saberu 30, 50 ili 100 brojeva koji im se mijenjaju otprilike za dva po sekundi”, kaže za Klix.ba trenerica mentalne aritmetike Maja Ćebić.

Ovakvu metodu računanja mogu savladati djeca dobi od četiri do 12 godina, jer je upravo u tom periodu dječiji mozak najfleksibilniji.

“U tom periodu djeca najviše usvajaju znanja i spremna su da uče velikom brzinom. U navedenom periodu nastaje 95 posto moždanih veza, odnosno sinapsi, a u našoj školi djeca koriste obje ruke kako bi razvila lijevu i desnu moždanu hemisferu. Naime, klasični način obrazovanja forsira više lijevu, koja je praktična, logična i matematička, dok je desna, koja predstavlja našu razigranu stranu, zapostavljena”, pojašnjava Ćebić.

Naučno je dokazano da djeca koja prođu kroz školu mentalne aritmetike “Malac genijalac” imaju za 70 posto razvijenije fotografsko pamćenje, fokus, vizualizaciju i pažnju, što im pomaže da u budućnosti brže i jednostvnije uče, pamte…

Dijalogin/klix


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor