page contents

Mandarine čuvaju srce i imaju antiseptička svojstva

Avatar dijalogin | Novembar 8, 2018


Tokom hladnih dana u organizam je potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama, kao što su mandarine, limun, narandža i grejp. Konačno je već uveliko u toku sezona mandarina, prodavnice i tržnica su prepune ovog voća pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodati te ga što više konzumirati.
Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobija se vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.

Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Njena se narandžasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.

Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.

Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlonarandžastoj odjeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika – jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.

Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u 19. vijeku pristigla u Evropu i Sjevernu Ameriku.

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave ćelije.

Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka. Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A te pet odsto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor