page contents

Manifestacija „Upoznajmo Iran“

Avatar admin | Mart 19, 2017


Manifestacija „Upoznajmo Iran“

U četvrtak, 9.3.2017. je u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu održana manifestacija „Upoznajmo Iran” na kojoj su dodjeljene nagrade za

najbolje eseje na ovu temu, a na osnovu nedavno raspisanog Konkursa.
 Inicijator i glavni organizator je Dijalog in (projekat internacionalne TV Sahar),
 uz suradnju Instituta Ibn Sina, Centra za iranističke studije, te Galerija Isfahan.

Program je počeo zvucima naja i recitalom Rumijevih stihova iz mesnevije u izvedbi Parviza Mohammadija, direktora Galerije Isfahan. Potom je voditelj progrma Netrmin Hodžić kazao nekoliko uvodnih napomena u vezi sa samim Konkursom i pristiglim radovima. U nastavku je Zlatko Dizdarević, diplomata, novinar i politički komentator, govorio o vlastitom doživljaju Irana, potcrtavši kako Iran nije „ni Istok ni Zapad”, te kako se Iran može doživjeti samo posjetom toj zemlji i izravnim kontaktom s njenim ljudima, kulturom i načinom života u kojemu vrijeme nije isto što i sat. Dizdarević je istaknuo bogatstvo i svjetsku važnost iranske kulture i civilizacije, te činjenicu da niti u jednoj od muslimanskih zemalja te regije nije imao dojam da se toliko posvećuje pažnja i njezinom predislamskom razdoblju, kao i kulturnoj, etničkoj i religijskoj raznolikosti.
U nastavku programa Parviz Mohammadi je uz zvuke defa govorio stihove jednog Rumijeva gazela, na perzijskom i bosanskom jeziku, što je toplo primljeno od prisutne publike.
Nermin Hodžić, voditelj progrmaa i član ocjenjivačkog žirija Konkursa, potom je detaljnije govorio o prispjelim radovima, kvalitetu i sadržaju radova, te saopćio imena odbitnika nagrada. Prvo mjesto osvojio je Vedran Obućina iz Rijeke, drugo Fatima Kamali iz Ilijaša, a treće Maida Ćehajić iz Sarajeva. Žiri je specijalnu nagradu dodijelio Qaniti Abedpour iz Sarajeva čiji rad nije zadovoljavao formalne uvjete, ali je svojim kvalitetom zavrijedio da bude nagrađen.
U drugom dijelu programa direktor predstavništva IRIB-a u Sarajevu Behrooz Naseri dodijelio je nagrade, a potom su nagrađeni radovi i pročitani. Potom su gospoda Naseri, dr. Ghaderi (direktor Instituta) i Mohammadi dodijelili simbolične nagrade svim učesnicima Konkursa.
Tokom programa emitirani su i inserti iz dokumentarnog filma o Iranu autora Dražena Dizdarevića, a prisutni su mogli pogledati i njegove fotografije izložene u auli Instituta.
Po završetku oficijelnog dijela programa upriličen je i koktel za sve prisutne sudionike i posjetioce.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor