page contents

Marić: EU i SAD nemaju vremena rješavati svakodnevne probleme u BiH

Avatar novinar | Januar 5, 2019


Evropska unija (EU) ima dovoljno i svojih problema, a SAD se suočavaju s velikim prilivom migranata i drugim krizama koje potresaju svijet. Zbog svega toga nemaju dovoljno ni interesa, ni vremena da rješavaju svakodnevne probleme BiH, kao što je to ranije bio slučaj.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavila politička analitičarka Ivana Marić.

– Krajnje je vrijeme da građani BiH izađu iz uloge žrtve i preuzmu odgovornost za političku i ekonomsku situaciju kakvu sada imamo. Najlakše je izigravati žrtvu i pretvarati se da je krivac za loše stanje u BiH neko drugi, bilo da krivicu prebacujemo na političare (koje smo mi svojom slobodnom voljom izabrali) ili na međunarodnu zajednicu – kaže Marić.

Sve dok budemo izigravali žrtve, nastavlja naša sagovornica, nećemo moći puno promijeniti.

– Utjecaj međunarodne zajednice, posebno velikih svjetskih sila, prisutan je i u BiH, kao i u svim ostalim dijelovima svijeta. Međutim, taj utjecaj ne može se mjeriti s onim koje su svjetske sile imale u našoj zemlji tokom i neposredno nakon rata – smatra Marić.

Što prije prihvatimo činjenicu da svjetskim silama više nismo toliko zanimljivi i da one imaju važnijih problema širom svijeta koji zaokupljaju njihovu pažnju, dodaje, prije ćemo stvari preuzeti u svoje ruke i pokrenuti se s mrtve tačke.

– EU ima dovoljno i svojih problema posebno vezano za Brexit, migrantsku krizu, jačanje radikalnih političkih snaga, kao i nadolazeće izbore za Evropski parlament. SAD se također suočavaju s velikim prilivom migranata i drugim krizama koje potresaju svijet. Zbog svega toga nemaju dovoljno ni interesa ni vremena da rješavaju svakodnevne probleme BiH, kao što je to ranije bio slučaj – potcrtava Marić.

Naglašava da će međunarodna zajednica prvenstveno štititi interese svojih država i organizacija, a ne interese građana BiH.

– Prisjetimo se kako su bili aktivni kada je trebalo pojedine zastupnike nagovoriti da pristanu na povećanje akciza na gorivo kako bi Međunarodni monetarni fond (IMF) imao garant da će im krediti biti vraćeni. A jedino što su građani BiH od toga dobili su veća cijena goriva i lančana poskupljenja roba i usluga – dodaje Marić.

Navodi kako je međunarodna zajednica dugo rješavala sve osjetljive probleme s kojima se domaći političari nisu imali hrabrosti suočiti.

– Zbog te stalne pomoći u teškim situacijama, svi smo se navikli na to i jednostavno smo postali paralizirani i upućeni na međunarodnu pomoć. Nije lako donositi teške odluke, ali je svaki ozbiljan i odgovoran političar svjestan da će nekad zbog dobrobiti naroda morati žrtvovati određeni broj glasova, pa čak i svoju buduću političku karijeru – poručuje Marić.

Međutim, napominje, naši političari na to jednostavno nisu spremni i radije će građane BiH iscrpljivati blokadama sve dok ne dobiju ono što žele.

– Bh. političari moraju naučiti da postižu političke dogovore i kompromise, a to neće postići sve dok im međunarodna zajednica stalno priskače u pomoć. Građani BiH na slobodnim i tajnim izborima biraju svoje predstavnike u vlasti i oni su jedina adresa na koju se trebamo obraćati za rješavanje problema – govori Marić.

Pita se zašto demonstranti idu pred Ured visokog predstavnika (OHR) ili zgradu Delegacije EU u BiH da rješavaju određene probleme, kada smo tek prije nekoliko mjeseci u parlamente izabrali ljude koji za to primaju jako dobre plate?

– Mi smo te ljude izabrali bilo da smo izašli na izbore ili da smo apstinirali, bilo da smo glasali po savjesti ili da smo svoj glas prodali. Mi smo ti koji su glasali za političare za koje znamo da su se nelegalno obogatili prisvajajući naš novac. Mi smo ti koji smo glasali za političare koji nam godinama otežavaju život i odvlače nas u prošlost. Mi smo ti koji smo glasali za političare za koje znamo da predvode organizirane kriminalne skupine. Mi smo ih izabrali i sada od drugih tražimo da rade njihov posao – kategorična je Marić.

Upozorava da svjetske sile Bosnu i Hercegovinu za sada koriste kao poligon za međusobna prepucavanja i pokazivanje sile, bez istinskog interesa i namjere da se miješanju u unutrašnja pitanja.

– To će raditi samo u slučaju velike krize ili opasnosti. To što se svjetske sile ne interesuju previše za BiH je dobar znak za nas, jer to znači da više nismo tako veliko krizno žarište i da bismo mogli lijepo živjeti kada bismo znali izabrati poštene i sposobne političare – zaključuje analitičarka Marić u razgovoru za Vijesti.ba.

IZVORKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor