page contents

Merkel: Evropa se mora ujediniti i suprotstaviti SAD-u, Kini i Rusiji

Avatar novinar | Maj 17, 2019


NJemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako misli da je svjetski poredak kakav poznajemo od Drugog svjetskog rata do danas gotov, a SAD je praktički svrstala uz Kinu i Rusiju kao protivnike Evrope. 

“Nema sumnje da se Evropa treba repozicionirati u izmijenjenom svijetu. Stare sigurnosti postratnog poretka više ne vrijede”, rekla je Merkel u intervjuu za njemački list Süddeutsche Zeitung, koji je objavio i The Guardian.

Naglasila je da se Evropa, suočena s izazovima koje joj postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti u zajednički front.

Merkel, koja je nedavno odstupila s čela svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidovati za mjesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Evropske unije i SAD-a sad na klimavim nogama, prenosi Index.hr.

To nije posebna novost, ali svrstavanje SAD-a u istu kategoriju s Kinom i Rusijom zasigurno će iznenaditi mnoge s obje strane Atlantika.

“Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspijevamo – sjetite se, na primjer, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini”, objasnila je Merkel.

“Naše politike u Africi, takođe, sad slijede zajedničku strategiju, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Tako da nastavljamo korak po korak. Ipak, naša politička moć nije još uvijek razmjerna našoj ekonomskoj moći”, zaključila je.

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom Brexita, izbora Donalda Trampa za američkog predsjednika i skretanja mnogih evropskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkel fundamentalno izmijenio globalni poredak saveza i ostavlja EU u defenzivi.

“Jednostavno konstatovati da smo uživali sedam desetljeća mira više nije dovoljno kako bismo opravdali evropski projekt. Bez argumenata koji gledaju unaprijed kako bismo opravdali Evropu, evropski mirovni projekt mogao bi biti u većoj opasnosti nego što mislimo”, upozorila je dugogodišnja njemačka kancelarka.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor