page contents

Ministar Bevanda osudio “antihrvatsku kampanju u BiH”

Avatar novinar | Januar 11, 2019


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora  Vjekoslav Bevanda smatra da je neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja koja se povela u pojedinim medijima povodom prisustva hrvatskih zvaničnika Akademiji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

Ministar Bevanda, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH, smatra da je zabrinjavajuće kako se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada su u pitanju benigni događaji.

-Huškačka medijska izvješća napisana su u poznatim političkim središtima, a posjeta hrvatskih dužnosnika Banjaluci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije oktobarskih izbora. Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti se bilo s kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da surađujem za dobrobit svih  – smatra ministar Bevanda.

Prema njegovoj ocjeni zastrašujuće je kako se predstavnici najbrojnijeg naroda u BiH ponašaju i s koliko mržnje se istupa u javnom prostoru.

-Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je zrcalo u kome se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsutnost poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor – smatra Bevanda.

Upozorio je da je krajnje vrijeme da se s poštovanjem pristupi svima koji su dio Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu brojnost i da se otvore vrata dogovorima.

-Moj rad i političko djelovanje temelje se na izgradnji povjerenja i čvrste suradnje s onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne obitelji  i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj moraju postojati  povjerenje i korektan odnos – naglasio je ministar Bevanda.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da prestanu stvarati atmosferu negacije i podjela te predložio da se s istim žarom s kojim osuđuju druge okrenu dogovorima kako bi institucije funkcionirale u punom kapacitetu nakon okončanih izbora, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(Fena)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor