page contents

Moskva: Amerika namjerno provocira rat na Bliskom istoku

Avatar novinar | Juni 18, 2019


Moskva je više puta upozoravala SAD da ne pogoršavaju situaciju na Bliskom istoku, rekao je zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov u Državnoj dumi.

„Već dugo vremena vidimo nastavak pokušaja SAD da povećaju politički, psihološki, ekonomski i vojni pritisak na Iran. Takva vrsta akcija predstavlja provokaciju. To se ne može ocijeniti drugačije, osim kao namjerno provociranje rata“, rekao je Rjabkov.

On je podsjetio da je, tokom posjete Sočiju u maju, državni sekretar SAD Majk Pompeo govorio da „je cilj prisustva njegove države u Persijskom zalivu, ne da se krene u rat, već da se on spriječi“.

„Ako je to tako, SAD treba da se uzdrže od daljeg povećavanja svojih snaga i drugih sličnih koraka, uključujući i dovlačenje saveznika iz različitih regiona sveta radi povećanja pritiska na Iran“, dodao je zamjenik ministra.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Rusija protiv koraka koje mogu dovesti do novih napetosti na Bliskom istoku.

„Pozivamo sve strane na uzdržanost. Više bismo voljeli da ne vidimo korake koji mogu dodatno unijeti napetost u tom, i inače nemirnom, regionu“, rekao je Peskov.

Ranije je saopšteno da će SAD poslati dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok kako bi „osigurao svoje snage i interese“.

(Sputnik)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor