page contents

Muslimani obilježili mubarek noć Lejletu-l- Bedr

Avatar novinar | Maj 21, 2019


U skladu sa tradicijom prigodnim programima u svim džematima u Bosni i Hercegovini, regionu, dijaspori, ali i širom svijeta, večeras se obilježava mubarek noć Lejletul-Bedr, noć uoči pobjede muslimana u bitci na Bedru, koja se desila 17. dana ramazana.

Centralna svečanost na nivou Islamske zajednice u BiH povodom ove mubarek noći upriličena je u Gazi Husrev – begovoj džamiji u Sarajevu. Na stotine vjernika u džamijama i kućama provelo je ovu noć u dovi, ruku ispruženih, moleći Allaha, dž. š. za njegovu milost.

Lejletul-Bedr se obilježava kao sjećanje na bitku koja se desila 624. godine, druge godine po preseljenju (hidžri) Muhammeda a.s., iz Mekke u Medinu.

Na obroncima Bedra neprijatelji islama imali su oko 900 boraca, dok je muslimana bilo oko 300. Boreći se na Bedru, Muhammed a.s. i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao Bedr el-kubra (Veliki Bedr).

Idolopoklonici iz Mekke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su i zato se ovo smatra jednom od najvećih pobjeda muslimana u povijesti. Muslimani vjeruju da Bitka na Bedru simbolizira bitku između vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta, i stvarne snage i fiktivne moći.

U Kur’anu se kaže: “Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni. (Alu-‘ Imrân, 123). U drugom ajetu se navodi: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

Inače, Islamska zajednica u BiH je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.

(Avaz.ba)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor