Najbolje kućne biljke koje smanjuju stres i čine zrak čišćim

Avatar dijalogin | Decembar 17, 2018


Poznato je da boravak u prirodi reducira nivo stresa, a prema istraživanju holandskih istraživača isti učinak imale su i biljke na pacijente u bolnicama. Huffington Post preporučuje koje biljke da kupite, a čije održavanje nije prezahtjevno.

1. Aloa

Na prvom mjestu je Aloa koja ima niz zdravstvenih beneficija. Odlična je za opekotine kože, ali kao ukrasna biljka doprinosi i podizanju kvaliteta zraka u domu. Uništava polutante koje ispuštaju hemijski proizvodi za čišćenje. Ukoliko vam je zrak u kući previše zagađen, na listovima loe će se pojaviti smeđe tačkice. Ovu biljku je najbolje smjestiti u dijelu stana gdje ima najviše sunca.

2. Kaučukovo drvo

Odlično je za čišćenje zraka, a vrlo lako raste i u prostorijama gdje nema previše svjetlosti i gdje je hladnije. Ova biljka je snažan eliminator toksina.

3. Ljiljan

Lako se održava i ne zahtjeva previše svjetlosti, a uspijeva rasti i u hladnijem okruženju. Smanjuju nivo toksina u zraku.

4. Sansevijerija

Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik ne treba previše svjetla niti vode kako bi preživjela i možete je smjestiti u bilo koji ćošak kuće. Za razliku od većine biljaka, ona oksigen ispušta noću tako je možete držati i u spavaćoj sobi.

5. Bambus palma

Ova biljka se nalazi na NASA-inoj listi biljaka koje najviše doprinose čišćenju zraka i ima 8,4 poena od 10 ukupno. Naročito je učinkovita u uklanjanju benzena i trikloretilena. Treba se držati u sjeni i dosta zalijevati vodom.

6. Filadendron

Filadendron je ubjedljivo najotpornija, najdekorativnija i najkorisnija sobna biljka koja treba da nosi naziv “kralj među saksijskim cvijećem”. Dugotrajne su, a ne zahtijevaju mnogo pažnje. Mogu rasti poput loze, a listovi su dekorativni i lijepi. Dobro apsorbuju ksilen.

7. Dracena

Dracena ili Ženski zmaj je biljka koja može narasti i do 4,5 metra. Uklanja toksine kao što se ksilen, trikloretilen i formaldehid iz zraka. Najbolje raste na sunčevoj svjetlosti.

8. Zlatna puzavica

Nalazi se na NASA-inoj listi zbog sposobnosti da očisti formaldehid iz zraka. Možete je okačiti u kuhinji ili dnevnoj sobi jer raste poput loze.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije