page contents

Naučnici crnogorskih univerziteta posjetili Iran

Avatar novinar | April 30, 2019


Naučnici sa dva crnogorska univerziteta krajem aprila su bili u sedmodnevnoj posjeti naučnim ustanovama i privrednicima Irana.

U crnogorskoj delegaciji bili su dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof.dr Svetislav G. Popović, doc. dr Velibor Spalević, doc. dr Goran Škatarić i Deniz Frljučkić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Ovom prilikom, saošteno je Pobjedi, posjećen je Teheran, gradovi Provincije Mazandaran Nur i Sari, Gorgan Provincije Golestan, Bodžnurd Provincije Sjeverni Horasan i Mašhad Provincije Razavi Horasan.

 Produbljena saradnja iz različitih oblasti

Rad delegacije sastojao se od produbljivanja i pojačavanja ranije uspostavljene naučno – stručne saradnje, uključujući i formalizaciju iste, kroz uspostavljanje Memoranduma o saradnji sa univerzitetima i drugim referentnim institucijama u Iranu, iz oblasti životne sredine, urbanog i ruralnog planiranja, agrobiznisa, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Vodoprivredno udruženje Irana potpisalo ugovor o korišćenju modela za zaštitu od poplava i degradacije zemljišta razvijenog u Crnoj Gori”, saopštio je Spalević.

U dinamičnoj, sadržajnoj, dobro organizovanoj posjeti, delegacija se upoznala sa brojnim laboratorijama navedenih institucija, oglednim imanjima, rasadnicima, NP Golestan.

Predstavljeni su Arhitektonski fakultet i Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, nacionalni parkovi Crne Gore, kao i aktivnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, prenosi CdM.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor