page contents

Novi Pazar: BNV od međunarodnih institucija zatražilo specijalan status za Sandžak

Avatar novinar | Juni 14, 2019


Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Savjetu Evrope (SE) zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja, javlja Anadolija.

“Ovu inicijativu već smo uputili državnim organima Srbije i Crne Gore. Specijalan status za Sandžak predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana. Sandžak u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Hasim Mekić.

Prema Mekićevim rečima specijalni status za Sandžak značio bi efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu.

Odluka o inicijativi za specijalni status Sandžaka donijeta je na zasjedanju Izvršnog odbora BNV-a 23. maja. Vijeće je nakon toga državni organima Srbije i Crne Gore, predsjednicima, premijerima i predsjednicima skupština dvije države uputilo poziv za dijalog.

(Foto: AA)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor