page contents

Novitet u Biblioteci Sarajeva: Od sada se mogu pozajmljivati i e-knjige

Avatar admin | Februar 7, 2017


Posudba elektronskih čitača knjiga je nova usluga u Biblioteci Sarajeva koja će odgovoriti zahtjevima dolazeće generacije korisnika, privrženih novim, digitalnim tehnologijama i formama savremenog doba, saopćeno je iz ove ustanove.

Idući ukorak sa zahtjevima vremena, JU Biblioteka Sarajeva uvodi novu uslugu za svoje sve brojnije članove. Nabavkom AMAZON KINDLE elektronskih čitača knjiga stvoreni su uslovi za njihovo pozajmljivanje korisnicima, što čini dostupnim čitanje elektronskih knjiga najprije sa namjenskih digitalnih platformi, prvenstveno Amazona i sličnih komercijalnih platformi, kao i drugih web stranica koje nude besplatan pristup e-knjigama.

– Da bi u Biblioteci Sarajeva, uz posudbu e-čitača, bila moguća i posudba elektronske knjige, zbirke ili čak čitave kolekcije e-knjiga, što bi svakako bio pionirski korak za bh. biblioteke, bitan preduslov je veći angažman bh. izdavačkih kuća u razvoju elektronskog izdavaštva na našim prostorima, ali i dalji razvoj bibliotečke informacijske infrastrukture koja bi trebala omogućiti jednostavno upravljanje ovim digitalnim resursima. Sve to je neophodno kako bi se optimalno zadovoljila očekivanja i potrebe nove generacije korisnika biblioteke u vremenu informatičko-tehnološke revolucije – kažu iz biblioteke.

Osim što knjige čini neuporedivo pristupačnijim, e-čitač ima i brojne druge prednosti: može sadržavati i po nekoliko hiljada knjiga, praktičan je za nošenje, ima mogućnost pretvaranja teksta u govor, koristi tehnologiju e-papira koja imitira doživljaj tinte na ekranu, omogućava čitanje na dnevnom svjetlu i nema refleksije na ekranu, olakšava čitanje s obzirom da je veličina slova prilagodljiva, te štiti vid i manje zamara oči i u odnosu na klasične knjige.

Usluga pozajmljivanja e-čitača će se od danas pružati u Centralnom odjeljenju (ul. Mis Irbina 4), Odjeljenju “Mak” (ul. Alipašina 6), Odjeljenju “Ćumurija” (ul. Ćumurija 2), kao i u čitaonici Centralnog odjeljenja. Korisnici će e-čitače iznajmljivati kao i knjige, na vremenski period od 15 dana.

Nova usluga JU Biblioteke Sarajeva neće se dodatno naplaćivati i obuhvaćena je dosadašnjom članarinom od 15 KM godišnje.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor