page contents

ONI SU SE SUPROTSTAVILI ŠIRENJU HAOSA U REGIONU: Iran na strani Sirije u borbi protiv terorizma

Avatar novinar | Februar 26, 2019


Predsjednik Sirije Bašar el-Asad se tokom radne posjete Teheranu sastao s liderom Islamske revolucije Ajatolahom Ali Hameneijem i predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Sirijski lider je čestitao Hamneiju i prijateljskom iranskom narodu 40. godišnjicu pobjede Islamske revolucije, što je primjer izgradnje jake države sposobne da ostvari interese svog naroda i brani se od svih vrsta spoljnog uplitanja.

Tokom sastanka razgovarano je o snažnim bratskim odnosima, koji su glavni faktor borbe obje zemlje u suprotstavljanju planovima neprijateljskih država koje žele da ih oslabe i šire haos u cijelom regionu.

Hamenei je čestitao predsjedniku Asadu, sirijskom narodu i njegovoj vojsci na pobjedama postignutim u borbi protiv terorizma, i zadao ozbiljan udarac zapadnim i američkim projektima na Bliskom istoku. On mu je ukazao da bude oprezan, jer njihov odgovor na neuspjeh može biti opasan.

On je potvrdio da će Iran nastaviti da podržava Siriju do konačne uništenja terorizma, dodajući da su obje zemlje strateški saveznici.

Asad je rekao da postizanje interesa naroda u regionu zahtijeva od svojih vlada da prestanu da se pokoravaju volji brojnih zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Država, i da vode uravnoteženu politiku zasnovanu na poštovanju suvereniteta drugih država. Prema njegovim riječima, podnošenje i ispunjavanje zahtjeva drugih ljudi dovodi do mnogo loših rezultata od nezavisnog odlučivanja.

Strane su naglasile da politika nekih zapadnih država u cilju širenja haosa u regionu neće uticati na odlučnost Sirije i Irana da nastave da štite interese svojih naroda.

Sirijski predsjednik se sastao i sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Oba lidera su izrazila zadovoljstvo nivoom strateških odnosa u svim sferama.

Predsjednik Asad se zahvalio rukovodstvu i narodu Irana na pomoći Siriji tokom rata.

Rohani je je rekao da je iranski narod na strani Sirije u borbi protiv terorizma.

Pobjeda Sirije je takođe i pobjeda Irana i cijelog islamskog svijeta. Teheran će nastaviti da podržava sirijski narod do potpune eliminacije terorizma, naglasio je on.

Na sastanku su razmotreni napori učinjeni u okviru procesa u Astani, s ciljem okončanja rata protiv Sirije. Rohani je obavijestio sirijskog kolegu o posljednjem sastanku šefova zemalja garanta mira u ovom procesu u Sočiju.

Stavovi oba predsjednika poklapali su se sa napretkom pregovora u Astani u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Sirije, kao i likvidacije terorizma na cijeloj njenoj teritoriji.

Predsjednici su se složili da nastave koordinaciju na svim nivoima u interesu obje prijateljske zemlje.

(Dijalogin/Pravda)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor