page contents

Otvoren 10. Sarajevo Biznis Forum, velika pažnja posvećena regionu i mladima

Avatar novinar | April 17, 2019


U Sarajevu je danas otvorena  deseta investicijska konferencija Sarajevo Biznis Forum, kojoj prisustvuje oko 2.000 učesnika iz regiona i svijeta. 

Velika pažnja prilikom otvaranja foruma bila je posvećena regionu, zajedničkom tržištu,  priduživanju EU i stvaranju uslova da mladi ostanu u zemljama Zapadnog Balkana.

Forum su otvorili predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Turske Fuat Oktaj, predsjednik uprave BBI Banke Amer Bukvić, prenosi Tanjug.

Dodik je rekao da BiH mora odustati od ponude jeftine radne snage, što je bila velika greška, jer smo time samo ohrabrivali one koji odlaze “u potragu za boljim poslom”.

Dodik je rekao da nas samo ubrzan razvoj može odmakuti od svih vrsta destabilizacija, a jedna od najvećih trenutno je odlazak stanovništva, ne samo zbog naše nesposobnosti nego i zbog strategija zapadnih zemalja da privuku kvalitetnu radnu snagu.

– Nama trebaju radna mjesta koja su dobro plaćena jer ovdje ne živi sirotinja koja želi da radi za male plate, koju samo iskorištavaju,  nego emancipovani ljudi koji žele da se usavršavaju i budu dobro plaćeni – istakao je Dodik.

Dodao je da je BiH složena zemlja sastavljena od dva entiteta što otežava politički život, ali je stabilna za biznis i investicije, što pomaže da osiguramo stabilnu i sigurnu budućnost.

Dodik je naveo da je BiH izašla iz perioda kad je trebala humanitarnu, kao i pomoć u obnovi, a sada treba pomoć u razvoju koji mora biti u obostranom interesu – za one koji ovdje ulažu svoj novac da imaju sigurnost, a za nas da osiguramo sigurna i perspektivna radna mjesta.

– Glavni prioritet za BiH je pristupanje EU i on okuplja različite političke aktere, što ne znači da treba da se zatvorimo za saradnju sa zemljama iz drugih dijelova svijeta i nastavit ćemo da sarađujemo sa Turskom, Malezijom, Marokom, Kinom i Rusijom – rekao je Dodik, prenosi Fena.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se u narednom procesu “Brdo-Brioni” donese deklaracija kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitčko pitanje koje bi donijelo sigurnost u ovom dijelu Evrope.

Pahor je na desetom Sarajevo biznis forumu izrazio bojazan da bi odlaganje procesa proširenja ugrozilo cijeli proces evropskih integracija i sigurnost.

“Na zemaljama Zapadnog Balkana je da ubrzaju proces reformi, dakle na vladama Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore je da to urade, da ne čekaju Evropsku uniju, ali istovremeno istinski želim da Unija bude u stanju da postigne konsenzus po pitanju procesa proširenja”, rekao je Pahor.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj nada se da će autoput Beograd-Sarajevo biti jedan od projekata stabilnosti, navodeći da je od izuzetnog značaja predlog da se napravi zajedničko ekonomsko tržište.

Oktaj je na desetom Sarajevo biznis forumu ukazao da je nemoguće ostvariti mir ukoliko nema ekonomskog razvoja.

“Jedan od naših prioriteta jeste da aktere na ovom području ujedinimo kako bi svi uzeli učešće u razvoju regiona i da se uspostavi dijalog. Želimo da osiguramo i bolji politički dijalog”, rekao je Oktaj.

Bukvić je rekao da će se na forumu predstaviti 300 projekata u tri dana i da će velika pažnja biti posvećena mladima i njihovim start apovima.

Prema njegovim riječima, na forumu ima oko 2.000 učesnika, 350 novinara i gostiju iz preko 50 zemalja.

“Nadam se da zajedno možemo da imamo viziju za region, jer ako je ne pronađemo mladi će otići”, upozorio je Bukvić.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na forumu će danas govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore…

U sklopu konferencije će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a poseban akcent ovogodišnjeg Foruma je na održivom razvoju.

Već desetu godinu zaredom SBF okuplja investitore i poslovne ljude iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u BiH, ali i u zemlje regiona – Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

SBF je prepoznat kao mjesto okupljanja stručnjaka i predstavljanja najboljih svjetskih praksi u oblastima poljoprivrede, infrastrukture, energije, informacionih tehnologija, finansija, turizma i drugih oblasti.

Tokom proteklih devet godina, u radu SBF-a je učestvovalo više od 8.000 učesnika iz preko 50 država. Učešće na Forumu je uzelo preko 3.000 kompanija i institucija, a održano je više od 1.500 poslovnih sastanaka.

Organizator ove značajne investicione konferencije u regionu je „Bosna Bank Internešenel“ (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

(Agencije)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor