page contents

Palmer: Razgovore o statusu Kosova ne vezivati za dešavanja u BiH

Avatar novinar | Juni 15, 2019


Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je danas u Banjaluci da se razgovori o statusu Kosova ne mogu vezati za dešavanja u BiH, prenosi Fena.

„Osim što bi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine značajno poboljšala odnose i bezbjednost na cijelom prostoru zapadnog Balkana, otvorila bi evropski put i za Srbiju i za Kosovo“, rekao je Palmer i dodao da je to jako dobro za BiH.

Američki funkcioner je, u razgovoru za novinske agencije BiH, izrazio nadu da će stranački lideri uspjeti da dođu do sporazuma koji će omogućiti da se formira nova vlast na nivou BiH, kako bi se zemlja kretala ka EU, odnosno ka evroatlanskoj budućnosti.

Palmer je rekao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i dodao da će morati da dođe do reformi u zemlji da bi BiH, kako je kazao, bila funkcionalnija i ispunila standarde za članstvo u EU.

Američki diplomata potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću, navodeći da SAD nisu vidjele nikakve promjene u njihovom ponašanju, što bi ih, kako je rekao, kvalifikovalo da budu uklonjeni s američke „crne liste“.

„Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili“, naveo je Palmer.

Palmer je naglasio da njegova zemlja zagovara najbliži mogući partnerski odnos između NATO i BiH i da vjeruje da Rusija želi da blokira evropski i evroatlanski put BiH, prenosi Tanjug.

(Agencije)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor