page contents

PE voton për ndaljen e negociatave të anëtarësimit të Turqisë në BE

Avatar novinar | Mart 15, 2019


Duke krijuar një qëndrim të përbashkët të Parlamentit Evropian mbi ofertën e heshtur të Turqisë për t’u bashkuar me BE-në, ligjvënësit votuan 370 në favor dhe 109 kundër, me 143 abstenime, për një ngrirje zyrtare të procesit të anëtarësimit, gjë që do të rrezikonte disa financime nga BE. “Ulur në një qeli për 17 muaj, pa ditur se për çfarë po akuzohet, ky është realitet në Turqinë e sotme”, tha Kati Piri, një ligjvënëse e qendrës së majtë holandeze, që sponsorizoi rezolutën jo detyruese, në plenaren e Strasburgut. Ajo akuzoi Erdoganin për “luftë kundër kritikëve të tij”, duke iu referuar asaj që BE thotë se është një goditje ndaj disidentëve, rënies së një gjyqësori të pavarur dhe një kthese drejt autoritarizmit, sjellje këto që nuk përputhen me vlerat e bllokut, si demokracia dhe liria e fjalës. Ankaraja hodhi poshtë votën si të pakuptimtë. Zëdhënësi i Partisë Turke qeveritare AK, Omer Celik e quajti atë “të pavlefshëm, të papranueshëm dhe të padenjë”. Ministria e jashtme turke tha se priste që PE të marrë vendime objektive dhe të përshtatë një qëndrim konstruktiv për të kontribuar në procesin e pranimit të Turqisë në BE.

BURIMIKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor