Pogledajte odakle će biti birano manje, a odakle više Hrvata, Srba i Bošnjaka

Avatar dijalogin | Decembar 18, 2018


Matematička raspodjela kaže da će korištenjem popisa iz 2013. godine najviše Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH biti birano iz Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo i to po trojica.

Iz USK će biti birana dvojica Bošnjaka, dok će iz ostalih šest kantona biti biran po jedan delegat iz reda Bošnjaka.

Ovom odlukom najviše Hrvata će biti birano iz Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona i to po trojica iz svakog. Dva delegata iz reda Hrvata će biti birana iz Kantona 10, dok će po jedan biti biran iz USK, Posavskog kantona, TK, ZDK, BPK i Kantona Sarajevo.

Proračun pri izboru delegata na osnovu popisa iz 2013. koji je CIK usvojio

Proračun pri izboru delegata na osnovu popisa iz 2013. koji je CIK usvojio

Najviše Srba u Dom naroda Parlamenta FBiH će biti birano iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 i to po trojica. Po dvojica će biti birana iz USK, TK i HNK, dok će po jedan biti birani iz Posavskog kantona, ZDK, BPK, SBK i ZHK.

Iz reda Ostalih po dvoje delegata će biti birano iz Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, a po jedan iz USK, ZDK i SBK.

Tom raspodjelom konstitutivni narodi će u Domu naroda imati po 17 delegata, dok će iz reda Ostalih biti njih sedam.

Najveća razlika u odnosu na raspodjelu delegata po popisu iz 1991. godine odnosi se na broj Hrvata iz određenih kantona. Tako će prema ovoj raspodjeli jedan Hrvat manje biti biran iz ZDK, a jedan više iz ZHK.

Kada je riječ o Srbima, najveća promjena se odnosi na Kanton Sarajevo. Prema popisu iz 1991. iz ovog kantona ih je bilo birano čak pet, dok će ih prema popisu iz 2013. biti birano troje. Također, više Srba će biti iz Kantona 10, a jedan manje iz HNK. Jedan Srbin više će biti biran i iz ZDK, u odnosu na popis iz 1991.

Rapored izbora delegata prema popisu iz 1991. koji se do sada primjenjivao

Rapored izbora delegata prema popisu iz 1991. koji se do sada primjenjivao

Jedan Bošnjak više će biti biran iz Kantona Sarajevo prema popisu iz 2013., a jedan manje u TK.

Kada je riječ o Ostalima, prema posljednjem popisu imat će delegata iz USK, ali će izgubiti delegata iz HNK.

Treba napomenuti da će na ovu odluku CIK-a biti podnesena apelacija za ocjenu ustavnosti kod Ustavnog suda BiH pa će tek nakon sudske odluke ova raspodjela biti pravosnažna.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije