page contents

Pompeo: Tramp ne želi rat s Iranom

Avatar novinar | Juni 19, 2019


Sjedinjene Američke Države i dalje će održavati pritisak na Iran te nastaviti sprječavati agresiju u regiji, no ne žele jačanje sukoba s Teheranom, rekao je u utorak američki državni sekretar Majk Pompeo.

“Poslali smo brojne poruke Iranu, čak i ovdje sada, kojima poručujemo kako smo tamo da spriječimo agresiju”, rekao je Pompeo novinarima u vojnoj bazi MacDill na Floridi.

Strah od sukoba između Irana i SAD-a pojačan je otkako je Vašington neosnovano okrivio Islamsku Republiku za napad na dva naftna tankera koji se u četvrtak dogodio u strateški važnom Hormuškom moreuzu.

U intervjuu za časopis Time objavljenom u utorak, Tramp predsjednik države koja je jedina upotrijebila nuklearnu bombu, je rekao da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu.

“Predsjednik Tramp ne želi rat i nastavit ćemo slati tu poruku dok obavljamo radnje koje su nužne za zaštitu američkih interesa u regiji”, rekao je Pompeo.

Tramp se prošle godine jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila i uveo jake sankcije Teheranu.

Iran je nekoliko puta objavio da ne želi rat niti će napasti ijednu državu, ali da je spreman na odbranu svoje zemlje, i da se neće povinovati američkog arogantnoj politici.

(SaharBalkan)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor