page contents

Potpredsjednik Bundestaga zatražio da Berlin protjera američkog ambasadora Ričarda Grenela

Avatar novinar | Mart 19, 2019


Angela Merkel vuče realne poteze koji nisu po volji zvaničnom Vašingtonu – primjer je gasovod Sjeverni tok-2 – ali se čuva otvorenih političkih sukobljavanja i jakih riječi.

Mnogi oko nje i ispod nje više se, međutim, ne libe da Amerikancima “pokažu zube”.

Upravo je potpredsjednik Bundestaga Volfgang Kubicki oštro kritikovao ambasadora SAD u Berlinu Ričarda Grenela i javno zatražio da bude proglašen za persona non grata.

U intervjuu francuskoj novinskoj agenciji AFP objasnio je zašto traži Grenelovo protjerivanje:

“Taj američki diplomata se ponaša kao vrhovni komesar okupacione vlasti. Njemu mora biti stavljeno do znanja da naša tolerantnost ima granice. Njemačka ne smije trpiti Grenelove pokušaje da se miješa u politiku suverene države kakva je Njemačka”.

Kubicki je potpredsjednik opozicione ali parlamentarne Slobodne demokratske partije, a imao je u vidu Grenelove prijetnje sankcijama njemačkim kompanijama koje učestvuju u projektu Sjeverni tok-2, kritikovanje Berlina što vojne rashode ne podiže do 2 odsto nacionalnog BDP, javno zamjeranje nedjeljniku Der Spiegel da se služi “antiameričkom retorikom”…

Zato je Kubicki pred kamerama sugerisao svom ministru spoljnih poslova Hajko Masu da protjera Grenela koji je – kao posljednji “ispad” – sebi dozvolio da kritikuje njemačkog ministra finansija Olafa Šolca zbog budžetskog plana Njemačke za nekoliko narednih godina.

Grenelu se nije svidjelo što je Šolc u plan unio vojne rashode koji su “daleko od potrebnih dva odsto BDP”.

Kubicki je naglasio da nema namjeru da štiti Šolca, koji umije i sad da se brani, pa dodao:

“Ne smijemo više dozvoljavati da se američki ambasador miješa u političke stvari Njemačke”.

Šolc je u pomenutom planu predložio da Njemačka naredne godine vojne rashode podigne na 1,37 odsto svog BDP i da se do 2022-ge “približi” 2 odsto BDP”, a da ih već 2023-će spusti na 1,25 odsto BDP. To bi u 2023-oj značilo realno smanjenje za 50,2 milijarde dolara.

U februaru je Grenel javno spočitavao vladi Merkelove da Berlin ne smije štediti na odbrani jer joj je “Rusija na pragu”.

 

(Dijalogin/Fakti)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor