page contents

Pozorište mladih Sarajevo: Sutra otvorenje Male scene “Sead Bejtović Malecni” (FOTO)

Avatar admin | Novembar 23, 2016


Premijernim izvođenjem predstave „Bremenski muzikanti“, koje je najavljeno za sutra u 18 sati, svečano će biti otvorena Mala scena Pozorišta mladih Sarajevo, koja će nositi naziv „Sead Bejtović Malecni“ po prvaku ovog pozorišta, glumcu i umjetniku uz kojeg su mnoge generacije odrastale.

Tim povodom danas je u ovoj kulturnoj instituciji održana press konferencija na kojoj su govorili aktuelni direktor Semir Krivić, autorski tim predstave koji čine Rijad Gvozden, Aldin Tucić sa mentoricom Belmom Lizde Kurt, dramatug Segor Hadžagić, te Una Bejtović.

– Prostor koji će sutra biti svečano otvoren adaptirali smo i prilagodili kako bi mogao funkcionisati neovisno o Velikoj sceni. Zadovoljstvo je najaviti da će Mala scena nositi naziv „Sead Bejtović Malecni“ po bardu bh. glumišta, koji je imao čak 55 godina rada na ovoj sceni. To je najmanje što možemo učiniti kako bismo podsjećali na našeg kolegu – kazao je Krivić.

Dramaturg Segor Hadžagić istakao je kako pamti Seada Bejtovića po tome što je uspio da spoji nevjerovatan talent sa etičkom dimenzijom, strašću i željom da pomaže mladim kolegama. Podsjetio je kako se prilikom pravljenja prostorija u pozorištima nije mislilo na djecu do tri godine, odnosno od tri do šest, što će sada biti učinjeno.

– Vjerovatno se smatralo da djeca trebaju biti u određenoj dobi kako bi dolazila u teatar. Na Maloj sceni pravit ćemo predstave za najmlađu publiku, a osim toga ovaj će prostor biti namijenjen, kako glumcima, tako i likovanjacima, koji će moći izlagati radove, te muzičarima – istakao je, dodavši pri tome kako će nakon sutrašnje izvedbe imati još dvije premijere dječijih predstava.

Una Bejtović, kćerka Seada Bejtovića, napomenula je kako je njen otac bio nepretenciozan, te da bi se kao takav iznenadio ogromnim poštovanjem koje mu je ukazano ovim činom.

– Moj tata se počeo glumom baviti od 11 godine i živio je za teatar. Njegova karijera starija je od zgrade Pozorišta mladih. On je pionir sinhronizacije crtanih filmova, kojeg će svi pamtiti po glasu Duška Dugouška. Bio je i ostao dijete u duši. Posebno mi je drago što će nove genercije zavoljeti teatar koz scenu koja će nositi njegovo ime – kazala je između ostalog.

pozoriste_mladih_2

Rijad Gvozden i Aldin Tucić istakli su kako predstava govori o starim, odbačenim, životinjama, kojih ima mnogo, baš kao što ima i mladih umjetnika koji i nemaju priliku pokazati svoje znanje i umijeće.

Valja podsjetiti da su u stvaranju „Bremenskih muzikanata“ učestvovali studenti Odsjeka za dramaturgiju ASU Sarajevo: Nedžma Čizmo, Ajla Medanhodžić i Hamza Demirović, dok su lutke i scenografiju napravili studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu: Amna Bajrić, Bedrija Šahbaz, Benjamin Šehić, Emina Avdibegović, Fatih Er, Samir Leskovac, Zehra Šarić.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor