Pravo Ljudski Film Festival predstavlja vizuelni identitet 13. izdanja

Avatar dijalogin | Novembar 2, 2018


Objedinjavanjem studentskih parola iz različitih dijelova svijeta, 13. Pravo Ljudski Film Festival slavi slobodu političke imaginacije. Jedinstvo raznorodnih jezika je jedinstvo nezadovoljnih – borba za jednakost u pravima i socijalna pravda objedinjuju potlačene.

Autor vizualnog koncepta je Amir Berbić, a koncizno koristi parole iz 1968. kako bi sažeo osnovne ideje i teze globalnog političkog pokreta nikada ponovljenog u sličnom obliku i obimu. Međutim: “Podsjećanje na studentske proteste ne podrazumijeva bespovratno zalaženje u labirint historijskih konotacija, već promišljanje o njihovom naslijeđu danas”, poručuje ekipa PLJFF.

U vrijeme sužavanja polja političkih, kolektivnih i ličnih sloboda i jačanja konzervativnih i isključivih ideoloških sila, podsjećamo ne na historijsku činjenicu, nego na naslijeđe svake, prevashodno studentske i omladinske borbe za političku slobodu i socijalnu pravdu koja ne donosi nužno konkretne društvene promjene, ali je uvijek imaginativni čin.

– Gledajući na studentske proteste 1968. iz današnje perspektive, moć političke imaginacije ne leži u potpuno ostvarenom cilju, nego u nadahnuću za nadolazeće naraštaje koji će u oslikanim vrijednostima prepoznati kako vlastitu čežnju za slobodom, tako i inspiraciju za djelovanjem. Stoga nismo (samo) prenositelji historiografskih činjenica. Bacamo svjetlo na arhiv, koji kroz program, u svom filmskom, obrazovnom i aktivističkom vidu, otvara dijalog prošlosti i sadašnjosti, upoznaje i propituje političke umjetničke forme danas i ponavlja, 50 godina nakon: Sva moć mašti!, izjavila je selektorica 13. Pravo Ljudski Film Festivala, Kumjana Novakova.

Pravo Ljudski Film Festival se održava od 28. novembra do 3. decembra.

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor