page contents

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern počasna građanka Novog Pazara

Avatar novinar | April 20, 2019


Skupština Novog Pazara proglasila je danas, na svečanoj sjednici povodom Dana grada, premijerku Novog Zelanda Džasindu Ardern za počasnu građanku.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac naveo je da je Ardern, iako mlada liderka, u jednom od najtežih trenutaka za njenu državu zadivila cijeli svet svojim stavovima.

“Šireći toleranciju i razumijevanje ona je mnogim liderima dala primjer kako se u jednoj zemlji poštuju građanska prava i kako se u nemilim događajima pokazuje saosjećajnost i zaštita žrtava”, poručio je Biševac.

Lokalni parlament dodijelio je i povelje grada ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru za doprinos razvoju zdravstva Novog Pazara i direktoru “Srbijavoda” Goranu Puzoviću, rođenom Novopazarcu, zbog zasluga za korićenje Raške i Deževske.

Priznanje je dobio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić za unapređenje kulturne saradnje između Novog Pazara i Sarajeva.

Plakete Novog Pazara, priznanje koje dodjeljuje gradonačelnik, dobili su Safija Muratović za dugogodišnji humanitarni rad i kompanija “NOVA DPI” zbog društveno odgovornog poslovanja.

“Svi oni doprinijeli su, u različitim oblicima, razvoju Novog Pazara i stvaranju bolje budućnosti za nove generacije”, dodao je Biševac.

Predsjednica lokalnog parlamenta Ifeta Radončić čestitala je svim građanima Novog Pazara Dan grada i istakla da je zadatak svih u lokalnoj samoupravi da očuvaju njegovu tradiciju i doprinesu njegovom razvoju.

“Na nama je da u tome istrajemo, da ljubav i sposobnost pretočimo u djela za dobrobit svako pojedinca kako bi se svi osjećali sigurni u sadašnjosti i bili srećni u budućnosti”, rekla je Radončić.

Dan grada čestitali su i predstavnici svih odborničkih grupa.

Novi Pazar danas slavi 558 godina postojanja, odnosno, od 20. aprila 1461. godine kada se prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

U sklopu obilježavanja Dana grada organizovane su brojne kulturne i sportske manifestacije, a za večeras će nastupiti Bijelo dugme.

(Beta)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor