page contents

Prodaja iPhonea slabija nego što je očekivano, Apple na pragu da izgubi 9 milijardi dolara

Avatar dijalogin | Januar 3, 2019


Zbog toga je ovaj tehnološki div na pragu da izgubi blizu devet milijardi dolara u odnosu na predviđanja.

U pismu koje je poslao investitorima Tim Cook je pojasnio kako probleme s prodajom imaju prvenstveno na području Kine, što čini blizu 20 posto ukupnih prihoda.

“Predvidjeli smo određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, ali nismo predvidjeli veličinu prodajnog usporavanja, naročito ne u Kini”, rekao je Cook.

Priznao je kako je Apple podbacio i na tržištima u razvoju gdje je također došlo do manjeg broja aktivacija novih iPhone telefona nego što je bilo očekivano.

Tim Cook (Foto: EPA-EFE)

Tim Cook (Foto: EPA-EFE)

Slabiju prodaju Tim Cook je obrazložio ekonomskim i drugim faktorima, no nije spomenuo da je cijena iPhonea možda ključni problem pada prodaje.

Kompanija je u novembru upozorila investitore da će jačanje dolara i nerazvijena ekonomija na nekim tržištima vjerovatno ugroziti prodaju iPhonea u posljednjem tromjesječju 2018. godine.

Analitičari su i tada upozoravali da na kompaniju Apple utječu američko-kineske trgovinske razmjene, a kompanija Apple je u srijedu potvrdila da su trgovinske tenzije narušile povjerenje potrošača. Cook je istakao kako Apple poduzima sve neophodne korake kako bi korisnicima olakšao trgovinu telefonima.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor