page contents

Program za Dan državnosti BiH u Perzijsko-bosanskom koledžu

Avatar dijalogin | Novembar 25, 2018


Ovogodišnji program za Dan državnosti BiH u prostorijama perzijsko-bosanskog koledža prošao je u patriotizmu protkanoj atmosferi. U petak je pored programa bogatog recitalima, muzičkim intonacijama i izvedbama učenika, također održano i takmičenje pod nazivom “Znanjem gradi BiH.”

Program je započeo učenjem Kur’ana Muhameda Fejzića i čitanjem prijevoda Nejre Dervišević.

Prisutnima se obratio direktor Perzijsko-bosanskog koledža.

 

„Takmičenje pod nazivom „Znanjem gradi BiH“ je zapravo takmičenje koje se tradicionalno održava evo već osamnaestu godinu povodom Dana državnosti BiH. Cilj takmičenja jeste da se razvije patriotizam, zajedništvo među mladima ali i razmjena ideja i iskustava djeca, kao iprofesora iz cijele BiH. Ovaj projekat je započeo davne 2000. godine i kao što vidite traje i dan danas. Ove godine imamo preko 15 prijavljenih škola koje učestvuju iz cijele BiH. Takmičenje će biti iz Matematike i Bosanskog jezika. Očekujemo zaista dobre rezultate, ali i korisno druženje. Kao do sad najbolji takmičari bit će nagrađeni vrijednim nagradama.Osim takmičenja organizovano je i predavanje za nastavnike i prigodan kulturno-zabavni program za goste“, kazao je Alihodžić.

Načelnik pštine Ilijaš Akif Fazlić ukratko je podsjetio na historijat ovog datuma.

 

„Smatram da je jako bitno podsjetiti se šta je to ishod odluke ovog značajnog dana da bi se proglasio Dan državnosti naše zemlje, a to je zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine. Tada je donesena jedna jako važna odluka kojom je potvrđena državnost BiH. Ovaj dan nas obavezuje na trajno djelovanje i očuvanje naše domovine. Ovo je posebna prilika kako bi se iskazalo poštovanje prema jedinoj domovini BiH. Da bi gradili našu državu na principima zaista je potrebno nekoliko stvari, a te stvari su prije svega patriotizam, toleranciju i znanje. Ovo je ustanova koja ove principe gaji i zbog toga mi je jako drago. Osoblje ove škole uči našu djecu kako da odrastu i posjeduju dobre karakterne osobine. Ukoliko nastavimo raditi ovako imamo nade da izgradimo našu lijepu BiH i na taj načim možemo obezbjediti bolji život svima nama“, istakao je načelnik Fazlić.

Pristunima se također obratio i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

„Moram priznati da je ova današnja ceremonija i mene malo vratila u dane mladosti. Ambijent i atmosferu koju osjećam zrači jednom zdravom energijom. Ovi učenici, nastavnici i roditelji zaista mogu biti ponosni što u ovoj kući znanja stiču svoje osnovne pretpostavke za život u ovako teškim vremenima. Obilježavanje 25. novembra veoma je značajno jer je domovina nešto što se voli, štiti i čuva, a ko ne bi čuvao takav dragulj kao što je Bosna. Moram kazati da mi je žao što predstavnici vlasti BiH, odnosno oni koji ne priznaju ovaj praznik smatraju da historija BiH kao države počinje u Dejtonu. Zbog toga ih uvijek treba podsjećati da je Dejtonski sporazum zaustavio rat i potvrdio već postojeću državnost i nezavisnost BiH“, rekao je Softić.

Mahmud Hejdari, ambasador Islamske republike Iran u svom govoru, čestitao Dan državnosti uz napomenu da se taj dan poklapa sa rođenjem Poslanika milosti a.s. kao i Sedmice jedinstva, ali i 40. godišnjice Islamske revolucije u Iranu. Naglasio je važnost promocije obrazovnih mogućnosti za mlade generacije i rekao:

“Bih za napredak i progres treba generaciju koja je vjernička, patriotska i obrazovana, koja voli svoju državu i za to se trude svim svojim silama. s obzirom na navedeno, Perzijsko-bosanski koledž u zadnjih 16 godina je igrao aktivnu ulogu u obrazovanju omladine i mladih Bosne što je jako vrijedno.”

 

 

dijalogin.tvKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor