page contents

Provjera okolnosti prisustva glavnog imama iz Doboja svečanosti u Banjaluci

Avatar novinar | Januar 12, 2019


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju  Božića, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. ‘Dana Republike’, je napustio.

Naime, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik tzv. “Dan Republike”,  Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

-Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv.”Dana Republike” – saopšteno je iz Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

Dodaje se, da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

-Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh.entitetu  RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina – prenosi  MINA saopštenje Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

(Fena)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor