page contents

Recept: Spoj bijelog luka i meda štiti vas od virusa i bakterija!

Avatar novinar | Novembar 15, 2018


Bijeli luk i med djeluju kao nespojiva kombinacija, ali ove dvije namirnice predstavljaju pravi spoj za očuvanje jakog imunog sistema i zdravlja.

Naime, bijeli luk je savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Med ima bogat ukus, a vitamini i minerali koje sadrži prirodni med pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Bijeli luk štiti od prehlade

Bijeli luk sadrži spoj poznat kao alicin, za koji se smatra da pomaže u smanjenju nivoa holesterola, sprečava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i antimikrobno djelovanje. Ujedno, bijeli luk je niskokaloričan, ali sadrži visoko hranjive materije. Ova biljka sadrži mangan, vitamin B6, vitamin C, selen i vlakna. Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija belog luka smanjuje broj prehlada za 63 odsto, dok ujedno smanjuje prosječno trajanje simptoma prehlade za 70 posto.

Prirodni med sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe sadrži vitamin B6, tiamin, riboflavin i niacin i osigurava preko 100 za organizam važnih sastojaka. Med ujedno zbog svoje lepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluznice grla. Poboljšava sistem za varenje i uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta.

“Kombinacija meda i belog luka ubija bakterije, ima antiseptično i antivirusno delovanje, a med svojom slatkoćom neutrališe ljutinu bijelog luka. Med sa bijelim lukom treba uzimati jednom do dva puta dnevno i pri tome ne treba zalivati vodom ili samo progutati, već treba pustiti da se topi u ustima i da djeluje zajedno sa pljuvačkom”, rekla je nutricionista Milka Raičević i dodala da ukoliko konzumirate mesec dana med s bjelim lukom zaštitićete svoje tjelo od virusa i bakterija.

Dijalogin

IZVOR: ZENE.BLICKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor