page contents

Rusija i EU formiraju komisiju za prelazak na trgovinu u evrima i rubljama

Avatar novinar | Juni 14, 2019


Vašingtonu se ne sviđa današnji svijet, a sutrašnji će – još manje.

U Moskvi je objavljeno – nakon pregovora ruskog vice-premijera Antona Siluanova i potpredsjednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča – da će Rusija i Evropska unija formirati radnu grupu (komisiju) koja će predložiti “mjere i korake” za prelazak u međusobnoj trgovini na evre i rublje.

Taj ‘paket’ će obuhvatiti i trgovinu naftom i gasom između RF i EU, a to je decenijama bila neprikosnovena “teritorija dolara”.

Siluanov i Šefčovič su se složili da će prelazak na plaćanja u rubljama i evrima biti ne samo obostrano koristan, nego i da će “smanjiti rizike za biznis EU i Rusije”.

Ovo je potpuno u kursu Moskve na dedolarizaciju spoljno-ekonomskih odnosa RF, a Amerikanci će imati priliku da shvate puni značaj upozorenja Vladimira Putina da sami – svojom politikom sankcija – podrivaju povjerenje u dolar.

I prije budućih mjera i koraka ‘Rusija je u svojim međunarodnim plaćanjima uvećala udio rublje na 22, a evra na 20 odsto.

Sada dolar u spoljnim plaćanjima RF učestvuje sa samo 56 odsto, a do prije neku godinu je to bilo – preko 80 odsto.

Američke sankcije su razmjenu RF sa SAD svele (u prošloj godini) na 25 milijardi dolara.

Razmjena Rusije sa EU je dostigla 295 milijarde dolara, a sa Kinom – 108 milijardi.

U ruskom izvozu u Kinu udio rublje se povećao preko pet puta, a udio juana u uvozu iz Kine – za više od devet puta.

Udio rublje u ruskom izvozu u Indiju već je dostigao 37 odsto (potkraj 2018-te popeo se na 53 odsto).

Gasovod “Sila Sibira”, koji će profunkcionisati početkom decembra, snabdijevaće Kinu sa 38 milijardi kubnih metara plavog goriva godišnje. A Peking će ga plaćati – juanima.

Evropska unija je da bi mogla da trguje sa Iranom već stvorila specijalni međubankarski kanal SPV koji nije pod kontrolom SAD. A tim kanalom neće cirkulisati dolari.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tim povodom je javno rekao i ovo:

“Apsurdno je što Evropa 80 odsto energenata, koje uvozi, a to je 300 milijardi evra godišnje, plaća dolarima. A samo dva odsto tog našeg uvoza otpada na SAD”..

Londonski The Daily Telegraph već je objavio:

“Što Vašington aktivnije koristi dolar kao oružje protiv određenih zemalja – to je izvjesnije da će sve takve zemlje tražiti alternativu dolaru. Za svrgavanje dolara sa njegovog trona biće potrebno vrijeme, ali je već očito da SAD ubrzavaju sumrak svoje valute”.

(Fakti)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor