page contents

Ruski akademik: Libija se umiriti neće jer je to interes Zapada

Avatar novinar | April 20, 2019


Perspektiva stabilizacije situacije u Libiji se ne vidi u bliskoj budućnosti zbog aktivnog miješanja spolja u unutrašnje stvari zemlje, što nikako ne pomaže normalizaciji situacije, smatra naučni rukovodilac Instituta za Bliski istok Ruske akademije nauka Vitalij Naumkin.

„Nastavlja se aktivno miješanje spolja u unutrašnje stvari Libije koje ne pomaže stabilizaciji situacije u zemlji. Perspektive razvoja situacije u Libiji su danas, po mom mišljenju, veoma loše. Ne vidim perspektivu da u blisko vrijeme bude zaveden red i država počne da se normalno razvija. U Libiji nema nikoga ko bi mogao da zavede taj red i formira normalnu vladu“, rekao je Naumkin.

On je podsjetio da je glavni razlog destabilizacije situacije u Libiji ijspolja, zbog čega je i donesena rezolucija SB UN 1973 koju su zapadne države i njihovi saveznici iskoristili kao osnovu za vojno iju libijski konflikt.

„Zapad se otvoreno miješa u unutrašnje stvari Libije, uništio je državnost koja je i bez toga bila specifična. Za vrijeme Gadafija, koji je vladao čvrstom rukom, nisu bile razvijene državne institucije. Zapad je još jednom pokazao da se kršenjem državnosti i miješanjem u unutrašnje stvari stvara osnova za dugoročni haos i destruktivni razvoj sukoba“, objasnio je ekspert.

Po mišljenju akademika, to što se danas dešava u Libiji je rezultat uništavanja državnosti koja je postojala za vrijeme Gadafija.

(Web Tribune)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor