SAD: Podržavamo vojsku Kosova, potrebno nastaviti dijalog

Avatar dijalogin | Decembar 15, 2018


Sjedinjene Američke Države (SAD) su priopćile kako podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u profesionalnu, multietničku vojsku, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude apsolutni prioritet za Kosovo.

State Department je naveo da SAD podržavaju “postepenu, transparentnu tranziciju KSS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna s NATO i predstavlja sve zajednice na Kosovu”, prenosi Beta.

Skupština Kosova je jučer usvojila tri zakona kojim se Sigurnosne snage Kosova transformiraju u Oružane snage Kosova.

Riječ je o “suverenoj odluci vlade Kosova”, stoji u priopćenju State Departmenta.

State Department navodi i da će “sigurnost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom” i da bi za Kosovo “dijalog (sa Srbijom) trebalo da bude apsolutni prioritet”.

-Apeliramo na obje strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji – navodi se u priopćenju.

Vlada Kosova, više nego ikada ranije, mora da nastavi angažman s manjinskim zajednicama i da blisko surađuje s NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje State department.

-Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obvezama koje je preuzela u vezi s kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, prije svega obvezi prema generalnom tajniku NATO iz 2013. godine, da bilo koja operacija na sjeveru Kosova zahtijeva prethodnu konsultaciju sa zapovjednikom KFOR-a – stoji u priopćenju.

 

izvor

dijalogin.tvKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije