Sarajevo, Tuzla i Lukavac među najzagađenijim gradovima Evrope

Avatar admin | Decembar 25, 2017


Veliko zagađenje vazduha zabilježeno je jutros u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Prema mjerenjima Svjetskog tima za kontrolu kvaliteta vazduha (AQICN), Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros su među najzagađenijim gradovima Evrope.

Dozvoljeni indeks zagađenosti vazduha iznosi 50, što znači da je vazduh relativno čist i ne šteti zdravlju građana. Međutim, indeks kvaliteta vazduha na području Ilidže jutros iznosi 167, a prema centru grada zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog. Indeks kvaliteta vazduha na Otoci iznosi 59, a u centru grada 63.

Opasno zagađenje jutros je zabilježeno i u Tuzli, gdje indeks kvaliteta vazduha iznosi 214. Najzagađeniji vazduh je u Lukavcu s indeksom kvaliteta od 223. Indeks kvaliteta vazduha u Zenici jutros iznosi 88, dok u ostalim gradovima BiH ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

Kako navode iz AQICN, boravak na otvorenom pod uslovima s indeksom zagađenja iznad 100 je veoma opasan za zdravlje. Građani mogu osjetiti zdravstvene probleme nekoliko sati ili nekoliko dana nakon izlaganja zagađenom vazduhu.

Pored zagađenja, kretanje građana jutros otežava i gusta magla koja je prekrila centralna i istočna područja BiH. Iz hidrometeoroloških zavoda Federacije BiH i RS najavljuju kako će se magla zadržati narednih nekoliko dana.

Podsjećamo, početkom decembra u Sarajevu je izmjeren najzagađeniji vazduh u Evropi. Indeks kvaliteta vazduha u sarajevskom naselju Ilidža tada je iznosio čak 369. Podaci AQICN pokazuju kako se trend zagađenja vazduha u BiH nastavlja i ove godine. Proteklih godina gradovi BiH uvijek su bili na vrhu liste najzagađenijih gradova Evrope.

Prema mjerenjima AQICN, zagađeniji vazduh nego u gradovima BiH jutros je zabilježen jedino u Bitoli u Makedoniji, prenosi Klix.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor