page contents

Save the Children: Trećina djece u Avganistanu ne ide u školu

Avatar admin | Mart 23, 2017


Skoro trećina djece u Avganistanu ne ide u školu, što povećava rizik od maloljetničkog rada, regrutacije ekstremističkih grupa, ranih brakova i drugih oblika eksplotacije, saopštila je danas humanitarna organizacija Save the Children, prenosi Beta.

Humanitani aktivisti upozoravaju da se očekuje da ove godine 400.000 djece u Avganistanu prekine školovanje zbog rastuće nestabilnosti i prinudnog povratka iz izbegličkih kampova na granici s Pakistanom, dok 3,7 miliona već nije u mogućnosti da pohađa nastavu.

Više od 600.000 Avganistanaca prošle godine je primorano da napusti kamp na granici s Pakistanom, a očekuje se da će do kraja ove godine to učiniti oko milion ljudi zbog oštrije regulative tamošnjih vlasti.

Save the Children upozorava da polovina vraćene djece ne ide u školu i često završava radeći na ulici, jer njihovi roditelji ne mogu da pronađu posao.

Avganistan se suočava sa rastućom ekonomskom krizom i sve većim brojem napada talibana.

“Moj otac prodaje sladoled, a moj brat i ja prodajemo plastične kese da bismo zaradili malo novca za hranu”, rekao je agenciji Associated press 11-godišnji Džahager, objašnjavajući zašto ne može da ide u školu.

 Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor