Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o dijalogu sa Srbijom: Dijalog prihvatljiv ako rezultira priznanjem državnosti

Avatar dijalogin | Decembar 16, 2018


Poslanici Skuštine izglasali su večeras na vanrednoj sjednici nacrt rezolucije o dijalogu sa Srbijom, koju su sastavile opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) i jedna od partija vladajuće koalicije Socijaldemokratska inicijativa (Nisma).

Za rezoluciju je glasalo 59 poslanika, od 61 koliko ih je bilo u sali. Vanrednu sjednicu su bojkotovale opozicione partije Demokratski savez Kosova (LDK) i Pokret Samoopredeljenje. Socijaldemokratska partija ima 12 poslanika i oni njihova poslanička grupa je nastala izlaskom tih poslanika iz Pokreta Samoopredeljenje.

Rezolucijom se ističe da će “za građane Republike Kosovo i njihove političke predstavnike proces dijaloga sa Srbijom biti prihvatljiv ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti strana uključenih u proces, učlanjenjem Republike Kosovo u Organizaciju Ujedinjenih nacija, verifikovanom posvećenošću ubrzanju integracionih procesa Republike Kosovo u EU i NATO”.

Rezolucija jasno definiše da su Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni karakter Kosova neprikosnoveni i neotuđivi.

Usvajanjem ove Rezolucije izabrana je i Pregovaračka ekipa Kosova koju će predvoditi lider SDP-a Shpend Ahmeti i lider Nisme i zamjenik kosovskog premijera Fatmir Limaj. U delegaciji će biti ukupno 12 članova, sedam iz vladajućih partija, četiri iz opozicije i jedan iz civilnog društva.

Pored Ahmetija i Limaja u ekipi su još i Enver Hoxhaj iz Demokratske partije Koosva (PDK), Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Behgjet Pacolli iz Alijanse novo Kosovo (AKR), Mahir Jagxhillar lider Turske demokratske partije Kosova u ime poslaničke grupe nesrpskih manjina “6+”, Dardan Gashi zamjenik premijera, jedan predstavnik civilnog drištva, dok će dva mjesta namijenjena LDK-u i Samoopredeljenju popuniti poslanici Visar Ymeri i Dukagjin Gorani iz SDP-a. Jedno mjesto rezervisano je i za bošnjačku zajednicu.

 

izvor

dijalogin.tvKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije