page contents

Špirić: SNSD neće doći na sjednicu; Čović iznenađen načinom sazivanja hitne sjednice Doma naroda

Avatar novinar | Juni 24, 2019


Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je povodom zakazivanja hitne sjednice Doma naroda da je Bakir Izetbegović, predsjedavajući ovog doma, prekršio poslovnik.

“SNSD je donio odluku da neće davati legitimitet sjednicama na kojima se krši poslovnik”, rekao je Špirić, prenose Nezavisne novine.

Rekao je da se sjednica može sazvati samo ako se za to ima potpis najmanje pet delegata .

“Izetbegović ima potpis samo Asima Sarajlića, šefa Kluba Bošnjaka. Zbog toga je SNSD neće doći na sjednicu”, rekao je Špirić.

Špirić kaže da se obratio Izetbegoviću i dodao da se neće odzvati na sjednicu, a isto je učinio i Dragan Čović.

Sjednica je zakazana za 17.00 sati.

Čović iznenađen načinom sazivanja hitne sjednice Doma naroda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izrazio je iznenađenje načinom na koji je predsjedavajući ovog doma Bakir Izetbegović inicirao i uputio poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

Čović u dopisu upućenom Izetbegoviću ističe da je u četvrtak, 20. juna, službeno informisan o zahtjevu predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda o sazivanju hitne sjednice Doma, a dan kasnije primio je i Izetbegovićev poziv za održavanje hitne sjednice.

“Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali, niti je spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, iznenađen sam načinom na koji je iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, očigledno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, sa ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće je očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice”, navodi se u Čovićevom dopisu.

On je pozvao Izetbegovića “da se svi suzdrže od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji ne vode dogovoru i saradnji, neophodnim za stabilizaciju prilika u BiH”.

Za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda parlamenta BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

(Srna)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor