page contents

Strazbur: “Za dom spremni” je fašistički pozdrav

Avatar novinar | Januar 29, 2019Odbačena tužba Šimunića


 

Evropski sud za ljudska prava potvrdio je presudu hrvatskih sudova kojom je bivši fudbalski reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić osuđen zbog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni“ 2013. godine nakon jedne utakmice na Maksimiru.

Šimunić je zbog toga osuđen na Prekršajno sudu u Zagrebu, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud koji mu je novčanu kaznu povisio na 25.000 kuna.

On je Hrvatsku potom tužio u Strazburu, objašnjavajući da je “Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, te da je u njegovom slučaju, između ostalog, prekršen član 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Tužba je odbačena.

“Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao je da bude svjestan mogućeg negativnog uticaja tog protivzakonitog uzvika na ponašanje publike i morao je da se suzdrži“, navodi se u zaključku presude.

Sud je zaključio da je “ustaški pokret nastao iz fašizma, te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima temeljenu na različitoj religiji ili etničkom porijeklu“.

(B92)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor