Svjetski dan higijene ruku: Podizati svijest o važnosti pranja ruku

Avatar admin | Maj 4, 2017


Okrugli sto o temi “Rezistencija je u vašim rukama” održan je danas u Tuzli u organizaciji Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla u povodu obilježavanja Svjetskog dana higijene ruku.

Direktorica za medicinske poslove UKC-a Tuzla Farija Skokić ističe da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 5. maj danom čistih ruku u bolničkim uvjetima, a ovaj datum se obilježava u svim zemljama.

Skokić ističe da je važnost ovog okruglog stola velika jer govori o prevenciji intrahospitalnih infekcija, a  koje su uzrok povećane smrtnosti pacijenata i veći bolnički troškovi, prenosi Fena.

-Ako jednim jednostavnim postupkom, koji ne košta, a to je pranje ruku, možemo da spriječimo neke posljedice, onda vrijedi obilježiti ovaj dan i podizati svijest o važnosti pranja ruku – dodala je.

Infekcije pogoduju nastanku bolesti, produžuju hospitalizaciju i mogu dovesti, nažalost, i do smrtnog ishoda, zbog toga je, naglašava Skokić, izuzetno važno podizanje svijesti zdravstvenih radnika i pacijenata.

Anesteziologinja i reanimatologinja na UKC-u Tuzla Jasmina Smajić smatra da je u prevenciji, tretmanu i kontroli infekcije jako važan multidisciplinarni pristup, dodavši da tuzlanski UKC ima jak tim kada je multidisiplinaran pristup u pitanju.

-Sve više u svijetu ima antibiotika širokog spektra, a njihova neracionalna upotreba može dovesti do antibiotske rezistencije, što znači da mikroorganizmi ne odgovaraju na adekvatan način na primjenu antibiotika – upozorava.

Pojašnjava da racionalnom upotrebom antibiotika, ali i širenjem svijesti o značaju preventivnih mjera pri čemu je na početku svega  higijena ruku, može se boriti protiv antibiotske rezistencije.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor