page contents

Tači: Kosovo i Albanija živjet će u jednoj državi, bez granica

Avatar novinar | Maj 25, 2019


Kosovo i Albanija živjet će u jednoj državi, bez granica, izjavio je u Albaniji kosovski predsjednik Hašim Tači, izvijestili su prištinski portali, a tu su vijest prenijeli i beogradski elektronski mediji.

“U bliskoj budućnosti živjet ćemo zajedno, u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija”, poručio je Tači sunarodnjacima u mjestu Hasa u Albaniji, ustvrdivši kako će se Kosovu priključiti i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa s juga Srbije, većinski naseljene Albancima.

“Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan prostor bez granica između Kosova i Albanije”, rekao je Tači navodeći kako će to biti lakše “nego što je bio izazov udaljiti Srbiju s Kosova”.

“I to će se dogoditi“, citira prištinski portal Kosovapress Tačija, koji je ustvrdio da zbog tog pridruživanja Kosovo neće izgubiti “ni milimetar” svog sadašnjeg teritorija.

U suprotnosti s Ustavom Kosova

Obje ideje kosovskog predsjednika u suprotnosti su s Ustavom Kosova po kojem “Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahtjeve prema bilo kojoj državi ili dijelu države, niti će tražiti ujedinjenje s bilo kojom državom ili dijelom države“.

Portal Kossev sa sjevera Kosova ukazuje i na to da članak 65 kosovskog Ustava predviđa da “Skupština Kosova na temelju dvije trećine glasova svih zastupnika mijenja Ustav, uključujući i dvije trećine svih zastupnika koji zauzimaju mjesta rezervirana i zajamčena za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu“.

Da bi kosovski predsjednik uspio realizovati ideje o “zajedničkoj državi“ i “pripajanju“ temeljem prava i zakona, neophodna je promjena te ustavne odredbe, navodi Kossev.

Dijalog Beograda i Prištine u višemjesečnoj je blokadi, a tenzije su u decembru dodatno pojačane uvođenjem carinskih taksi od 100 posto na robu iz Srbije (i BiH).

Dok od kosovskog predsjednika stižu najave o kosovsko-albanskom ujedinjenju, a od premijera Ramuša Haradinaja poruke da takse na robu neće biti ukinute i da se od Srbije očekuje izravno priznanje kosovske nezavisnosti, Beograd kategorički uzvraća da će nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa biti moguć tek kada Priština odustane od jednostranih carinskih mjera.

“Oštre protumjere”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je poslije sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u petak u Beogradu da srpska strana priprema “oštre protumjere”, ali će s primjenom pričekati do sastanka u Parizu 1. jula koji su dvjema stranama poslije nedavnog samita u Berlinu zakazali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski šef države Emanuel Makron.

U Skupštini Srbije za 27. i 28. maja zakazana je sjednica posvećena Kosovu, a za tu je sjednicu zastupnicima najavljen detaljni izvještaj o dosadašnjem toku pregovora i postignutim sporazumima s Prištinom.

(Index/Hina)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor