page contents

Tajani kritikovan zbog izjave o Musoliniju: ‘Uradio je i neke pozitivne stvari’

Avatar novinar | Mart 14, 2019


Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani danas se izvinio zbog izjave koja je protumačena kao pohvala italijanskom fašističkom diktatoru Benitu Musoliniju i za sebe rekao da je „posvećeni antifašista“.

Tajani, član stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, našao se na udaru kritika pošto je juče rekao da je Musolini, prije nego što je „slijedeći Hitlera zaratio sa cijelim svijetom i promovisao rasne zakone“, uradio i neke „pozitivne stvari“, kao što je poboljšanje infrastrukture.

Nakon reakcija u Italiji i van nje, među kojima su bili i pozivi da podnese ostavku, Tajani je na Tviteru najprije naveo da je sramno što su njegove izjave „izmanipulisane“. Kasnije se izvinio u izjavi koju je objavio njegov kabinet.

Kako je navedeno, izjava nije bila usmjerena na „uljepšavanje antidemokratskog i totalitarnog režima“.

„Oduvijek sam bio antifašista svim srcem. Uvijek sam naglašavao da su Musolini i fašizam najmračnije poglavlje u istoriji prošlog vijeka“, naveo je Tajani.

Tajani je navukao kritike veoma širokog kruga ljudi i institucija, od potpredsjednika Evropske komisije Franca Timermansa do Hjuman rajts voča, prenosi Beta.

Politikolog iz Rima Đovani Orsina je rekao da je Tajanijeva „neoprezna“ izjava možda bila proračunata da privuče glasače ekstremno desničarske Lige na skorim izborima za Evropski parlament.

Orsina je naveo da stranke italijanskog desnog centra posebno karakteriše „odbijanje da demonizuju fašizam“.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor