Tri greške koje trebate izbjegavati za doručak

Avatar dijalogin | Novembar 10, 2018


S obzirom na važnost koju doručak ima ne bismo smjeli da pravimo greške, već bi trebalo da u organizam unesemo one supstance koje su nam neophodne da “izguramo” dan.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da izbjegavate.

Peciva iz pekare

Znamo da je najlakša varijanta, kada ujutru ne stignemo da doručkujemo kod kuće, da “pokupimo” pecivo u pekari. Međutim, pecivima ne činimo uslugu našem organizmu. Unosimo preveliku količinu aditiva, soli, masti, šećera – nema nutritivnih vrijednosti koje su nam neophodne.

Voćni sokovi i voćni jogurti

Bez obzira šta piše na ambalaži, kupljeni sokovi su puni šećera i sa njima ne bi trebalo da započinjemo dan. Isti je slučaj sa voćnim jogurtima. Možda jesu lijepo osvježenje za jutro, ali nikako nisu i zdravo rješenje. Umjesto sokova i voćnog jogurta kao jutarnje osvježenje uzmite svježe voće.

Kaloričan doručak

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a naš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite jaja za doručak, najbolje bi ih bilo skuhati i kombinovati uz dvopek i čaj.

Doručak je najvažniji obrok u danu i često ga uzimamo zdravo za gotovo. Zaboravljamo koliko je bitno za početak dana tijelu pružiti sve potrebne nutrijente kako bi imalo energije za cijeli dan. Zdravi doručak može utjecati na poboljšan rad mozga, smanjenje umora i bolju probavu. Doručak bogat proteinima i vitaminima nije teško pripremiti niti ne uzima puno vremena ako imate spremne sve sastojke.

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor