page contents

U Hrvatskoj skoro 30.000 oboljelih od gripe, 45 umrlo

Avatar novinar | Januar 30, 2019


U Hrvatskoj je do 27. januara registrovano više od 28.600 oboljelih od gripe, a od te bolesti i komplikacija prema dosad prispjelim podacima umrlo je 45 osoba, objavljeno je danas u Zagrebu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da je starosni raspon umrlih između sedam i 96 godina, pri čemu je više od polovine umrlih, njih 25 bilo u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više hroničnih bolesti.

Najviše prijavljenih slučajeva gripa, oko 11.100, bilo je prošle sedmice, što upućuje na to da se približava vrhunac epidemije koji uobičajeno traje nekoliko sedmica, nakon čega broj oboljelih postepeno opada.

Najviše oboljelih je zabilježeno u Zagrebu, a za razliku od prošle godine kada je dominirao virus tipa B, ove godine je prevladao virus gripe A H1N1.

“Broj oboljelih i umrlih je strašno visok. Sada imamo oko 30.000 prijavljenih oboljenja što se realno može pomnožiti sa četiri. To znači da govorimo o gotovo 120.000 zaraženih”, rekao je za Jutarnji list Vladimir Draženović iz Nacionalnog centra za influence.

Taj list navodi da je do sada najviše umrlih od gripa i komplikacija bilo zabilježeno prošle godine, ukupno 35, prenosi Beta.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor