U Sarajevu otvoren treći međunarodni VIVA Film Festival

Avatar admin | Septembar 13, 2017


Projekcijama kategorije turističkih filmova počeo je treći međunarodni VIVA Film Festival koji će u periodu od 13. do 17. septembra biti održan u 12 bh. gradova – Sarajevu, Kaknju, Varešu, Goraždu, Ljubuškom, Jelahu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Lukavacu-Puračiću, Orašju i Prijedoru.

“U tom periodu bit će prikazivani filmovi iz četiri kategorije – religija, turizam, ekologija i omladinski film, u čijoj selekciji je 19 filmova nastalih na radionicama VIVA škole filma održanih u gradovima širom Bosne i Hercegovine tokom protekle godine”, rekla je Nađa Čengić, PR festivala.

O zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg VIVA Film Festivala  je govorio art direktor Ratko Orozović koji je istakao kako su ove godine ispunili težak zadatak i u selekciju odabrali 109 filmova.

Festival ima šansu da raste iz godine u godinu što dokazuje činjenica da smo prve godine filmove prikazivali u tri grada, druge godine u šest, a ove godine je taj broj porastao na 12 gradova u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je da se festival širi i u regionu”, rekao je Orozović.

Ali Ameri ponosno je izjavio da mu je čast biti ovogodišnji član žirija jer je prošlogodišnja “Grand Prix” nagrada otišla u ruke autora iz Irana, države iz koje i on dolazi.

Dario Novalić je, kao predstavnik žirija za kategoriju turizma, obratio pažnju na rapidan porast broja turista u Sarajevu i kazao da iako ne može tvrditi da je to samo zbog VIVA Film Festivala, ne može tvrditi ni suprotno.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake od kategorija, kao i “Grand Prix” festivala te specijalna priznanja koja će biti dodijeljena na ceremoniji zatvaranja 16. septembra u 20 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja festivala.

Ulaz na sve projekcije u svim festivalskim centrima biće besplatan, jer je želja organizatora predstaviti ova djela što većem broju gledalaca, kako bi se kroz umjetnost poradilo na zagovaranju značaja suživota, nacionalne i vjerske tolerancije, radilo na jačanju svijesti omladine o značaju i očuvanju okoliša, kulturnog i prirodnog naslijeđa, ali i podsticalo mlade na istraživanje i stvaranje filmova.

(SaharBalkan/Klix)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor