U Sarajevu otvorena izložba “Nakon Velikog rata – Nova Evropa 1918-1923”

Avatar novinar | Novembar 19, 2018


Izložba na otvorenom govori o Velikom ratu i njegovim posljedicama. Izložbu producira ENRS u suradnji s historičarima iz više od deset zemalja i premjerno je postavljena u Poljskoj u oktobru 2018.

Izložba sadrži više od 200 arhivskih i mulitimedijalnih materijala uključujući fotografije, mape i filmove zajedno s pojedinačnim pričama ljudi koji su živjeli u to vrijeme.

Direktor Evropske mreže za sjećanje i solidarnost Rafal Rogulski kazao je da je cilj izložbe da prikaže događaje iz Prvog svjetskog rata i kao i prvih pet godina nakon njegovog završetka i njegovih posljedica.

“Također, želimo Evropljanima prikazati kakva su sjećanja na taj period kada se gradila nova Evropa. Tu zapravo vidimo najviše razlika među nama jer su ta sjećanja drugačija kod svih. ENRS je međunarodna organizacija koja se bavi različitim pitanjima političke istorije i istorije politike. Mi organizujemo različite događaje, ne samo izložbe već i različite konferencije i simpozije s ciljem da kreiramo diskurs među Evropljanima o zajedničkoj prošlosti”, kazao je Rogulski.

Kreator izložbe Bartosz Dziewanowski – Stefanczyk kazao je da se “izložba bavi činjenicama i različitim sjećanjima na period između dva rata kada je nastajala nova Evropa”.

“Ova izložba putuje Evropom. Mislim da ona nije samo zanimljiva za publiku u Sarajevu nego i širom regije. Koncipirana je tako da predstavlja činjenice i različita sjećanja iz različitih dijelova Evrope. Izložba sadrži jako puno interaktivnih elemenata, karata, muzičkih inserata, filmova itd. Izložba se bavi negativnim stvarima kao što su rat, razaranje, gubici, ali i pozitivnim stvarima kao što su napredak, modernizacija, arhitektura, umjetnost, prava žena. Također, izložba je važna jer pokazuje na koji način se vrlo lako demokratije mogu pretvoriti u autokratske ili čak totalitarene režime”, kazao je Dziewanowski.

Izložba na otvorenom “Nakon Velikog rata – Nova Evropa 1918-1923” u Sarajevu će biti postavljena do 18. decembra.

Izvor: Klix.ba


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor