U ZDK-u akcija preventivne kontrole opremljenosti vozila setom prve pomoći

Avatar admin | Oktobar 6, 2018


Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica jutros su počeli trodnevnu akciju preventivnog pregleda vozila-učesnika u saobraćaju i njihove opremljenosti obaveznim setom prve pomoći, koju će provoditi u svim općinama i gradu Zenici.

Kako je kazala glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK-a Aldina Alić, ovom se akcijom nastoji povećati ukupna sigurnost, a naročito školske djece i mladih ljudi.

Ona je podsjetila i na zakonsku obavezu da su svi koji se zateknu na mjestu nesreće dužni unesrećenima pružiti prvu pomoć.

Koordinatorica Centra za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Elma Kuduzović navela je da u 90 posto slučajeva prvu pomoć unesrećenim u saobraćajnim nesrećama pružaju slučajni prolaznici.

-To dovoljno govori o značanju pružanja prve pomoći, jer je prvih pet do 10 minuta upravo i ključno u slučaju nekih povreda. A, nekada Hitna pomoć nije u mogućnosti tako brzo stići na mjesto – kazala je Kuduzović, dodajući da džepni priručnici, koje su pripremili i koje će dijeliti, sadržavaju sve potrebne informacije o načinu ukazivanja prve pomoći.

Šef Odsjeka za edikaciju MUP-a ZDK-a Goran Telalović ističe da je rad policije u zajednici koncept koji se godinama razvija.

-U tom cilju, MUP ZDK-a je opredijeljen i za saradnju sa širom društvenom zajednicom. U sklopu toga, ovo je početak naše saradnje s Institutom. Ova ćemo tri dana dijeliti promotivne materijale, ali i provjeriti da li posjeduju komplete prve pomoći te ih uputiti na, eventualno, popunu onog što im nedostaje – kazao je Telalović.

MUP ZDK-a je educirao svojih osam instruktora, u saradnji sa američkom agencijom ICITAP, koji će sada također educirati građane o načinu pružanja prve pomoći.

 

FENAKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor