page contents

Vjerske zajednice u BiH obilježit će 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata

Avatar dijalogin | Novembar 10, 2018


U pravoslavnim hramovima sutra će, na dan kad je 1918. godine sklopljeno primirje, biti služeni posebni pomeni, a u 12.30 sati oglasit će se zvona na katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a posebnim svjetlima večeras će biti osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa, dok će Aškenaška sinagoga biti osvijetljena cijeli vikend.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field smatra da je “divno što se Sarajevo pridružilo ovom posebnom vidu obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata” na čemu je zahvalan, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Field je istakao da će se sutra u 11:00 sati širom Velike Britanije oglasiti zvona, te podsjetio da se tokom Prvog svjetskog rata u njegovoj zemlji nisu oglašavala ni crkvena ni druga zvona, već da su počela nakon što se proširila vijest o potpisivanju primirja, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

On je dodao da će se u 12:30 sati zvona oglasiti širom svijeta.

Njemački ambasador Christiane Hohmann istakla je da je završetak Prvog svjetskog rata donio mir i pomogao oblikovanje novog svijeta.

“Pridružujemo se našim prijateljima u obilježavanju stogodišnjice i sjećanju na to kolika je važnost mira”, poručila je Hohmann.

Oružje na zapadnom frontu utihnulo je u 11:00 sati 11. novembra 1918. godine, označivši time kraj Prvog svjetskog rata.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor