page contents

Vlada KS: Novi Zakon predviđa samo jedan udžbenik za jedan nastavni predmet

Avatar novinar | Maj 10, 2019


Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih pripremilo je a Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. 

Prema predloženom Zakonu o udžbenicima, predviđeno je da resorno Ministarstvo, na osnovu utvrđenog stručnog bodovanja od strane recezenta, odobri za svaki predmet i svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika sa spiska Federalnog ministarstva, uz obavezu da se samo prvorangirani udžbenik isključivo koristi za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.

Drugi udžbenik će se naći u upotrebi u slučaju povlačenja prvorangiranog udžbenika. Rangiranje udžbenika će se vršiti u skladu sa stručnim bodovanjem, a u slučaju da su dva udžbenika ocijenjeni istim brojem bodova, prednost će imati udžbenik s većim brojem najviših ocjena.

Federalni spisak udžbenika će se koristiti i primjenjivati do formiranja i donošenja Kantonalnog spiska udžbenika. O Zakonu će konačnu riječ dati Skupština Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Press službe KS, prenosi Fena.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor