page contents

Vojska Srbije i MUP stavljeni u stanje pune pripravnosti zbog dešavanja na Kosovu

Avatar novinar | Maj 28, 2019


Specijalne jedinice kosovske policije ROSU uhapsile su jutros 13 Srba, pripadnika kosovske policije na sjeveru Kosova, javlja Tanjug. Beogradski mediji javljaju da se, osim sirena za vazdušnu opasnost, čula i pucnjava.

Akcija je započela rano jutros u šest sati i deset minuta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, nakon čega su se oglasile sirene.

Mediji na albanskom navode da su, pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, prenosi RTS.

Prema posljednjim informacijama, akcija pripadnika ROSU, do zuba naoružanih, sprovedena je u sve četiri opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo.

Prištinska štampa navodi da je u akciji Policije Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa, ranjen jedan pripadnik Policije Kosova, u Zubinom Potoku.

Prema informacijama medija on je van životne opasnosti. Takođe, prištinski mediji ističu i da među uhapšenima ima i albanskih pripadnika kosovske policije.

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima danas, a akcija je rezultat višemjesečne istrage PK i PIK koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

“Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, navodi se u saopštenju PK.

U saopštenju se navodi da “uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi”.

Vučić: Vojska u stanju borbene gotovosti

RTS je jutros javio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Specijalne i posebne jedinice MUP-a Srbije u punoj su pripravnosti, saznaje Javni servis Srbije.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU “naoružane do zuba” upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao Vučić.

Veliki broj građana okupio se jutros na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici poslije upada specijalnih kosovskih snaga ROSU, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Po nezvaničnim informacijama iz kosovske policije, uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su umiješani u organizovani kriminal, kao i dvojica pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti.

(RTCG/Agencije)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor