page contents

Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 27 žrtava

Avatar novinar | Juni 17, 2019


U prostorijama Vlade Federacije BiH danas je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica. 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdija Fejzić kazao je da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopano 6.610 žrtava a da će ovog 11. jula biti klanjana dženaza za 27 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka, prenosi Fena.

Fejzić je naveo da su na sastanku razmatrali izvještaje o provedenim pripremama, istakavši da se sve odvija prema planiram aktivnostima te da je usaglašen program obilježavanja, koji uključuje dženazu i ukop žrtava te vjerski program.

Takođe, osvrnuo se i na drugi najbitniji događaj 11. jula, a to je Marš mira “Nezuk – Potočari” na kojem se ove godine očekuje više od 5.000 učesnika.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, izjavio je da se tokom sastanka upoznao detaljno sa svim aktivnostima u vezi obilježavanja genocida u Srebrenici te da je Vlada kroz određena ministarstava angažovana na organizaciji.

“Dajemo finansijsku, materijalnu i svaku drugu vrstu podrške. Haški sud je presudio da se u Srebrenici desio genocid i mi ćemo to obilježavati zauvijek. Doći će dan kad više nećemo imati posmrtnih ostataka i to će prerasti u dan obilježavanja genocida u Srebrenici – rekao je Novalić.

(Agencije)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor