page contents

Zaev i dalje bez većine dan prije glasanja za ustavne izmjene

Avatar novinar | Januar 10, 2019


Dan prije glasanja za ustavne izmjene, u Makedoniji još nije sigurna dvotrećinska većina u Sobranju, te je i makedonski premijer Zoran Zaev rekao da 80 glasova još nije obezbijeđeno, prenosi a1on.mk.

Neizvjesna je podrška albanske opozicione stranke BESA. U sinošnjem gostovanju na TV 21, lider BESA Bilal Kasami je rekao da njihova stranka neće dati „zeleno svetlo“ ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Dva zahtjeva BESA su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za cijelu dijasporu Makedonije.

Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ukoliko prihvati zahtjeve BESA, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

I danas traju pregovori za obezbjeđivanje minimum 80 poslanika. Prema najavama, sutra treba da se glasa za ustavne izmjene koje su u posljednjoj trećoj fazi.

Svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sednici svaki tekst amandmana potvrđuje svotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno.

Nakon toga neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon.

(Tanjug)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor