page contents

Zarif: Gdje god se Amerika umiješa, slijede haos, represija i ogorčenje

Avatar novinar | Januar 11, 2019


Iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif oštro je reagovao na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je rekao da “kada se Amerika povuče, slijedi haos”.

Zarif je na svom Tviter nalogu rekao da je istina zapravo obrnuta a ona glasi: “Kad god i gdje god da se SAD umiješaju, slijede haos, represija i ogorčenje”.

Podsjećamo, Pompeo je tokom govora na Američkom univerzitetu u Kairu rekao da je Amerika “snaga dobra” na Bliskom Istoku i da je oduvijek bila “oslobodilačka, a ne okupaciona sila”.

Pri tom je optužio bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu da je ‘posijao haos napuštajući Bliski Istok’.

Američki predsjednik Donald Tramp je prošlog mjeseca izjavio da je naredio osoblju da izvrši “potpuno” i “brzo” povlačenje američke vojske iz Sirije. Međutim, Pompeo kaže da američko povlačenje iz Sirije ne znači “promjenu misije”.

“Amerika se neće povući dok se ne okonča borba protiv terora. Nastavićemo vazdušne napade kako se pojave nove mete”, naveo je.

Pompeo je rekao i da će Vašington sarađivati sa partnerima kako bi iz Sirije “istisnuli i posljednju iransku čizmu”.

Međutim, Iran pruža savjetničku pomoć sirijskoj vladi u borbi protiv terorista.

Sa druge strane, Sjedinjene Države borave od 2014.godine u Siriji pod izgovorom borbe protiv terorista ISIL-a, bez poziva Damaska i bez mandata Savjeta bezbjednosti UN-a.

Damask smatra SAD i njihove saveznike kao okupatore sa prikrivenim ciljevima koji zapravo pomažu teroristima i destabiliziraju Siriju.

(Dijalogin/PressTV)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor